Limfna drenaža

Limfna drenaža je deo mnogih kozmetičkih procedura, ali da li znamo tačno šta je to?

Kao što u telu postoji krvni sistem, tako postoji i limfni sistem. Za razliku od krvotoka, limfni sistem nije zatvoren. Limfa je tečnost koja kruži ovim sistemom, a sastoji se od plazme i belih krvnih ćelija. Uz pomoć limfnog sistema uklanjaju se tečnosti i čestice iz međućelijskog prostora, a hranjive materije, pre svega masti apsorbuju se iz digestivnog sistema. Limfa prolazi kroz tzv. limfne čvorove, u kojima se strvaraju bele krvne čestice, odnoseći bakterije i otpadne materije, i jasno je da igra veliku ulogu u izgradnji i održavanju našeg imunog sistema. Povremeni zastoj u kretanju limfe može se desiti nakon dužeg stajanja ili sedenja, usled delovanja gravitacije, ali ako se ovo često dešava, javljaju se posledice vidljive na telu u vidu otoka, celulita, slabljenja imunog sistema…
Limfna drenaza 1
U ovakvim situacijama primenjuje se tzv. limfna drenaža, metoda stimulisanja limfnih sudova i celokupnog sistema, što dovodi do poboljšanja mikrocirkulacije i lakšeg otklanjanja štetnih materija iz organizma. Kao krajnji rezultat, osim estetski boljeg izgleda kože, vrši se detoksikacija organizma praćena jačanjem imunog sistema. Ova procedura utiče na mršavljenje, i uglavnom se koristi u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću i korigovanom ishranom. Metoda limfne drenaže može se naći I pod nazivom presoterapija. Limfna drenaža može biti manuelna, u vidu raznih vrsta masaža, ili se može vršiti specijalnim aparatima. U zavisnosti od razloga usporavanja ili zastoja limfe, seanse traju do sat vremena, uglavnom jednom dnevno, mada u nekim ekstremnim situacijama i do dva puta. Poželjno je kombinovati ovaj pristup sa nekom vrstom rekreacije, kao i prilagođenom ishranom, jer se tako dobijaju najbolji rezultati, koji najduže traju. Kako deluje masaža? Pritiskanjem i gnječenjem kože, uz upotrebu anticelulit gela ili bez, nagomilane količine tečnosti se pokreću ka limfnim kanalima i time se stimuliše njihovo izlučivanje iz organizma. U toku tretmana može se javiti pojačano znojenje, što je signal da se sa masažom nastavi sledećeg dana, jer je došlo do opterećenja sistema. Manuelna masaža mora biti izvedena vrlo precizno i što se tiče intenziteta pritiska na kožu, i po pitanju pokreta, pa je neophodno završiti obuku za ovaj posao.
Limfna drenaza 2
Aparat za limfnu drenažu softverski je programiran za precizno tretiranje mnogih estetskih problema, pa je samo na Vama izbor- da li ćete se odlučiti za profesionalnog masera ili precizno programiranu mašinu. Tretman se može raditi na rukama, nogama, leđima, bokovima i stopalima…Ovaj tretman se ne preporučuje ukoliko postoje proširene vene, u toku je menstrualni ciklus ili trudnoća, kao i u slučaju postojanja infektivnih bolesti, jer, setimo se, ovaj sistem je direktno povezan sa imunim sistemom. Svakako se savetuje da se, pre nego što se odlučite za bilo koju vrstu tretmana, konsultujete sa stručnim licima, da bi se izbegli neželjeni efekti, a da bi se pozitivni efekti postigli u najvećoj mogućoj meri. Dame koje su se odlučile za ovaj tretman primetile su mnogobrojne pozitivne efekte, kako na zdravlje, tako i na izgled.

POZOVITE JOŠ DANAS I ZAKAŽITE VAŠ TRETMAN

Pozovite: +381 65 88 56 055